Haminan Vesijohtoliikkeen historiaa

Haminan vesijohtoliike Penttilä Oy

Haminan vesijohtoliike Penttilä Oy

Teollisuuskadun hallilta kaikuikin yleensä iloinen pellin pauke, kun peltisepät takoivat kilvan kanavistoja.

70 vuotta täynnä ja työ jatkuu

Suomi tarvitsi sodan jäljiltä kipeästi kaikkea; ruokaa, taloja, teollisuutta, työpaikkoja. Reino Penttilä (s. 1916) toimeliaana nuorena miehenä näki tämän.  Hän oli ollut jo ennen toista maailmansotaa Sunilan tehtailla ”putkiseppänä” ja kokeillut sodan päätyttyä onneaan mm. elokuvakiertueen järjestäjänä. Hänellä oli kuitenkin haaveena perustaa oma vesijohtoliike. Tästä sai alkunsa nyt jo seitsemän vuosikymmentä jatkunut perheyrityksen tarina.

Hän perusti aluksi yhdessä liikekumppaninsa kanssa Heinolan vesi- ja lämpöjohtoasennus -nimisen yrityksen Heinolaan vuonna 1945. Reino halusi kuitenkin etsiä paikkakunnan, jolla vesijohtoalan yritystä ei vielä olisi ja löysi mieleisensä paikan Haminan kaupungista. Tänne hän perusti syksyllä 1946 Haminan Vesijohtoliike R. Penttilän Tervasaaren teollisuusalueelle rakentamiinsa toimitiloihin. Ensimmäisiä työkohteita Haminassa olivat Penttiläntien omakotitalot, ja kun rakennustöistä vastasi rakennusliike Penttilä, sai koko katu näin nimensä.

Tarvikkeiden saanti ei alkuvuosina ollut yhtä yksinkertaista kuin nykyisin ja monia työvälineitä piti improvisoida saatavilla olevista raaka-aineista. Pian toiminta ja laitteet kuitenkin kehittyivät ja rakentaminen Suomessa oli vilkasta. Putkimiesten määrä nousi pian yli neljäänkymmeneen.

Reino Penttilä oli aikaansaava mies ja lukuisien muiden yritystensä lisäksi myös vesijohtoliikkeen toimintaa piti monipuolistaa. Näin sai alkunsa Patterikeskus Oy, jossa vuosina 1960 – 1962 valmistettiin lämpöpattereita. Tehdas sijaitsi samassa kiinteistössä vesijohtoliikkeen kanssa. PAKE-pattereita tapaa vielä monista kiinteistöistä tänä päivänäkin. Tässä vaiheessa nuori polvi pyöri jo ahkerasti verstaalla enteillen yritykselle jatkuvuutta.

Toimitilat Teollisuuskadulle

Niin Haminan kaupungin kuin Haminan Vesijohtoliikkeenkin kehitys 1970-luvun alussa johti siihen, että vuonna 1971 valmistuivat ajanmukaiset uudet toimitilat Teollisuuskadulle ja vanha verstas jäi Tervasaaren alueen kehityksen jyräämäksi. Näihin aikoihin pojat Pekka, Tuomo ja Kimmo olivat jo ainakin kesäisin ”firman” töissä. Tuomo oli aloittanut työnjohtajana jo vuonna 1967. 1970-luku oli myös ilmanvaihtoalan voimakkaan nousun aikaa. Teollisuuskadun hallilta kaikuikin yleensä iloinen pellin pauke, kun peltisepät takoivat kilvan kanavistoja.

Mutta Reino Penttilän idealaari ei ollut tyhjentynyt. Vuonna 1978 alkoi salaojaputken tuotanto. Tämä uusi aluevaltaus muoviteollisuuteen oli osoitus siitä rohkeasta yrittäjähengestä, joka Haminan Vesijohtoliikkeessä on aina vallinnut.

Seuraavana vuonna muovituotanto laajeni viemäriputkiin ja pian Penttilä HT -putkilla oli lähes kahdenkymmenen prosentin markkinaosuus kiinteistöviemäreissä. Vuonna 1982 perheyrityksen tulevaisuutta järjesteltiin muuttamalla yksityisliikkeenä toiminut yritys kommandiittiyhtiöksi poikien tullessa yhtiömiehiksi. Tuomo toimi LVI-urakoinnin työpäällikkönä ja Kimmo aloitti toimitusjohtajana. Myöhemmin muovituotanto on yhtiöitetty omaksi yhtiökseen.

Sukupolvet vaihtuvat

Yrityksen perustaja ja kehittäjä Reino Penttilä kuoli vuonna 1983 sairauden murtamana. Tällöin koko liikkeen historian ajan tärkeänä henkisenä taustatukena toiminut puoliso Maire siirtyi omistajan rooliin Tuomon ja Kimmon vastatessa yrityksen toiminnasta. Vuonna 1989 yritys siirtyi lopullisesti Tuomon ja Kimmon omistukseen.

1990-luku oli lamavuosien jälkeen taas vilkasta rakentamisen kautta ja vuosituhannen vaihteen molemmin puolin työllistivät lukuisat satamien rakennushankkeet, palvelutalot, hoivakodit sekä monet muut mielenkiintoiset KVR-urakointikohteet. Perustettiin rinnalle myös uusia vuokraustoimintaa harjoittavia kiinteistöyhtiöitä. 2000–luvulla toimintaa laajennettiin vielä sprinkleriurakointiin ja kylmälaiteasennuksiin.

Seuraava sukupolvenvaihdos alkoi vuonna 2002, kun Tuomon pojat Marko ja Simo tulivat osakkaiksi yrityksen muuttuessa osakeyhtiöksi. Myös toiminta-alue  laajeni vuosien mittaan Etelä-Suomessa aina Lappeenrannasta Helsinkiin asti.

Viimeisimmän muutoksen jälkeen vuodesta 2015 alkaen omistajina ovat Tuomon, Kimmon ja Simon lisäksi Tuomon kolmas poika Janne sekä Kimmon poika Matti, ja onpa perheyrityksessä jo neljättäkin sukupolvea töissä.

Tammikuussa 2017 Haminan Vesijohtoliike Penttilä juhli seitsemän vuosikymmentä jatkunutta toimintaansa historiansa muistaen, mutta katse suunnattuna tiukasti kohti tulevaisuutta!

Haminan vesijohtoliike Penttilä Oy

PL_LOGO_Haminan_Vesijohtoliike_Penttil_FI_403226_web
Menestyjät-2021-Some_1080x1080-FI__web

Toimisto ja monipuolinen tarvike­myymälämme sijaitsevat Haminan Teollisuuskadulla. Tervetuloa!

Myymälä avoinna ma-pe 8-16. Työvastaanotto ma-pe 7-16.

Teollisuuskatu 26, 49400 Hamina
Vaihde: 05-3448840
Fax: 05-3448830
vesijohtoliike(a)penttila.net

Katso muut yhteytietomme →

Scroll to Top